Spring naar hoofd-inhoud

Wij doen de Health Check!

Kleinsman Varzideh Team

Vitamine D, ook bekend als calciferolen, is een groep vetoplosbare vitamines die in verschillende vormen voorkomen. Het grootste deel van onze vitamine D-behoefte wordt gedekt door de lichaamseigen synthese en niet door voedselinname. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de calcium- en fosfaatbalans en bij de botstofwisseling.

Vitamine D wordt in de huid aangemaakt met behulp van UV-B-stralen. Onze vitamine D-productie is daarom afhankelijk van voldoende zonlicht.

Het is zelfs zo dat meer dan 50% van de bevolking er niet in slaagt om een goede aanvoer van vitamine D te bereiken, bijvoorbeeld doordat zonbeschermingsfactoren in huidverzorgingsproducten de synthese blokkeren. Andere redenen voor een lage vitamine D-synthese zijn bijvoorbeeld: langdurig verblijf in gesloten ruimten, gebruik van cosmetica, ouderdom, bedlegerigheid.

Een aanhoudend, ernstig vitamine D-tekort leidt tot demineralisatie van de botten, wat zich uit in rachitis bij kinderen en osteomalacie bij volwassenen.

In de tandartspraktijk kunnen we de positieve invloed van vitamine D ook benutten in de implantologie en parodontologie.

Studies tonen aan dat de inname van vitamine D en calcium een positief effect heeft op ondersteunende parodontale therapie (UPT).

In de implantologie kan een succesvollere therapie en een verbeterde osseo-integratie van implantaten worden verwacht.

Vitamine D heeft ook invloed op Spierkracht en valincidentie, uithoudingsvermogen, botdichtheid en fracturen, osteoporose, gebitsgezondheid, kankerpreventie, auto-immuunziekten, reumatoïde artritis, kankerrisico, ooggezondheid (maculadegeneratie), multiple sclerose, diabetes, hoge bloeddruk, pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), HIV, vatbaarheid voor infecties, gebrek aan energie, wintermoeheid, depressie, mentale stoornissen, Alzheimer, autisme, haaruitval, zwaarlijvigheid, grijs haar, .... ..

Regelmatige inname van vitamine D kan het niveau stabiliseren en zelfs verhogen.

Het maakt daarom deel uit van een goede preventieve gezondheidszorg om je vitamine D-niveau regelmatig te controleren en indien nodig gericht te optimaliseren. Wil je je vitamine D-spiegel laten meten en een persoonlijk advies op maat?

Neem dan contact op met ons praktijkteam!

Terug naar nieuws