Spring naar hoofd-inhoud

ImplantSafe Center

Meer tandgezondheid door het ImplantSafe Center!

"Uit een recente overzichtsstudie blijkt dat ca. 25% van alle implantaten al na 9 jaar (...) peri-implantitis vertoont en dat ongeveer 70% van alle implantaatpatiënten last heeft van ontstekingen en het begin van botverlies op hun implantaten, meestal onopgemerkt." – Duitse Mondgezondheidsstichting

Ontstekingen in de mondholte en vooral in de kaak of onder de implantaten zijn belangrijke processen en blijven helaas vaak te lang onopgemerkt. De oorzaken van implantaatontsteking kunnen veelzijdig zijn en variëren van bacteriële infecties tot overbelasting door mechanische belastingen. Ontsteking aan het implantaat kan worden gekenmerkt door pijn, zwelling en roodheid van het omringende weefsel. Het verraderlijke is dat de ontsteking in de meeste gevallen (in eerste instantie) zonder merkbare symptomen verloopt. Als het echter niet wordt behandeld, kan het implantaat losraken en zelfs verlies veroorzaken. Als de pijn uiteindelijk dwingt tot een bezoek aan de tandarts, is de ontsteking meestal al vergevorderd en zeer onaangenaam. Dat hoeft niet het geval te zijn!

Het ImplantSafe Center maakt een preventief onderzoek van de mondholte en implantaten mogelijk door middel van de PerioSafe Pro DRS en ImplantSafe DR procedures. Dit kan een vroege detectie van parodontose of andere ontstekingen detecteren en een aangenamere behandeling mogelijk maken.

ImplantSafe DR

Om het ontstaan van ontstekingen aan het implantaat te voorkomen, is een zorgvuldige mondhygiëne en een regelmatige tandheelkundige controle belangrijk. Maar zelfs met de beste zorg kunnen ontstekingen aan het implantaat optreden. Daarom zijn vroegtijdige diagnose en behandeling van groot belang. De ImplantSafe-methode is net zo'n innovatieve methode die ontstekingen aan het implantaat vroegtijdig herkent en een snelle behandeling mogelijk maakt.

Door middel van een speekseltest kan een beginnende ontsteking aan het implantaat tot 24 maanden voor het optreden van schade aan het implantaat worden gedetecteerd. De test is eenvoudig en pijnloos en heeft een voorspellende kracht van 94%, waardoor ontstekingen vroegtijdig kunnen worden gediagnosticeerd voordat ze ernstige schade veroorzaken. Deze analyse, ook wel kwantitatieve aMMP-8-analyse genoemd, gaat verder dan conventionele diagnostische methoden zoals röntgenfoto's of klinisch onderzoek.

Als de gemeten aMMP-8-enzymwaarde het bereik van 20 ng/ml overschrijdt, duidt dit op het begin van actieve collageenvernietiging van het weefsel, actieve parodontale degeneratie (APD) genoemd. Door op de behoefte afgestemde preventieve maatregelen kan het ontstaan van parodontose effectief worden voorkomen. In onze praktijk intensiveren we meestal de controle-afspraken voor het reinigen van de tandvleeszakken. Uw actieve betrokkenheid en medewerking, door regelmatige bezoeken aan de tandarts en een goede mondhygiëne, zijn echter ook cruciaal voor het succes van uw tand- en implantaatbeschermingsprogramma.

De vroege diagnose van ontsteking op het implantaat maakt het mogelijk om gerichte behandelingen en individuele preventieve maatregelen te nemen. Hierdoor kunnen ontstekingen aan het implantaat worden gestopt of aanzienlijk worden vertraagd. Klinische studies hebben aangetoond dat de ImplantSafe procedure de ontsteking op het implantaat aanzienlijk kan verminderen en zo bijdraagt aan het behoud van de implantaten.

PerioSafe Pro DRS

In onze tandartspraktijk streven we er altijd naar om uw natuurlijke tanden gezond te houden. Een belangrijk aspect hiervan is de tijdige detectie van problemen met betrekking tot het tandvlees en het tandbed, zoals parodontose. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door bacteriën of stofwisselingsstoornissen en kan het welzijn en de algehele gezondheid beïnvloeden. Om dergelijke problemen vroegtijdig op te sporen, hebben we de PerioSafe-methode geïntroduceerd. Wat er achter het systeem schuilgaat en wat de voordelen zijn van het gebruik van PerioSafe voor patiënten, leggen we u uit in het volgende nieuwsbericht.

Met PerioSafe kunnen we parodontale ontstekingen opsporen, vooral bij risicogroepen, die aanvankelijk onontdekt en pas maanden of jaren later zichtbaar zouden zijn door conventionele onderzoeksmethoden. De procedure stelt ons in staat om uw tandvlees en de conditie van het weefsel nauwkeurig te onderzoeken door simpelweg een speekselmonster te nemen. In vergelijking met traditionele onderzoeksmethoden is deze methode bijzonder effectief en kan parodontose tot 250-300% nauwkeuriger detecteren dan andere gangbare procedures.

Door het meten van het enzym aMMP-8 kunnen we vaststellen of je immuunsysteem is begonnen met het afbreken van het weefsel rond uw tanden. Als de aMMP-8-waarde hoger is dan 10 ng/ml, is dit een teken dat er een actieve collageenvernietiging plaatsvindt die actieve parodontale degeneratie (APD) wordt genoemd. Deze afbraak van het weefsel kan parodontose veroorzaken en uiteindelijk ertoe leiden dat patiënten hun tanden verliezen zonder de juiste behandeling. Bovendien kunnen de bacteriën die de parodontose veroorzaken het lichaam binnendringen en andere gezondheidsproblemen verergeren, zoals ontstekingen, hart- en vaatziekten of chronische longziekten.

Tijdige detectie van parodontose is cruciaal om de progressie van de ziekte duurzaam te stoppen. Met PerioSafe kunnen we maatregelen nemen om collageenafbraak te voorkomen en uw gebit gezond te houden. Naast regelmatige tandreiniging geven we u individuele aanbevelingen voor mondhygiëne en starten we indien nodig een gerichte antibioticatherapie om de bacteriën te bestrijden.

Het voordeel van PerioSafe is dat het een eenvoudige en pijnloze manier is om je tandvlees te monitoren. Door regelmatig speekselmonsters te nemen, kunnen we de conditie van uw tandvlees nauwkeurig bepalen en parodontose vroegtijdig detecteren voordat u zelf symptomen opmerkt, zoals bloedend tandvlees of losse tanden. Door parodontose vroegtijdig op te sporen, kunnen we gerichte maatregelen nemen om de ontsteking te stoppen en de progressie van de ziekte te voorkomen. Met PerioSafe bieden we u daarom optimale tandheelkundige zorg en dragen we bij aan het behoud van uw natuurlijke tanden en een gezonde glimlach voor het leven.

De PerioSafe-test stelt ons in staat om de enzymdiagnose direct op de behandelingsstoel in slechts 20 minuten uit te voeren. Hierdoor kunnen we snel en nauwkeurig de behoefte aan therapie bepalen aan de hand van de Parodontal Screening Index (PSI). In het kader van de nazorg kan een nieuwe test worden uitgevoerd om aan te tonen dat het weefselafbraakproces door de therapeutische maatregelen is verminderd.

PerioSafe in één oogopslag:

  • Eenvoudige en pijnloze methode voor vroege detectie van tandvleesaandoeningen zoals parodontose
  • Hoge voorspellende kracht: kan parodontose 250-300% nauwkeuriger detecteren dan conventionele procedures
  • Vroege detectie maakt gerichte maatregelenmogelijk om de afbraak van collageen te stoppen en de tandheelkundige gezondheid te behouden
  • Regelmatige speekselmonsters maken een nauwkeurige bewaking van de conditie van het tandvlees mogelijk
  • Vroegtijdige behandeling kan symptomen zoals bloedend tandvlees of losse tanden voorkomen
  • Vermindert het risico op verdere gezondheidsproblemen veroorzaakt door bacteriën veroorzaakt door tandvleesaandoeningen
  • Individuele aanbevelingen voor mondhygiëne en gerichte antibioticatherapie kunnen indien nodig snel worden gebruikt
  • Helpt natuurlijke tanden te behouden en een gezonde, stralende glimlach te behouden

Wilt u meer weten over PerioSafe of een onderzoek laten uitvoeren, bel of schrijf ons of kom langs! Wij staan graag voor u klaar om uw vragen te beantwoorden en u te ondersteunen bij het behoud van uw gebit en tandgezondheid.